Šumavanka – České Slepice

slepice a kohoutDnešní šumavanka nimi středně těžké plodit s kombinovanou užitkovostí vyšlechtěné v Čechách v druhé polovině 20. století ze zbytku původních slepice čejka krajových šumavských slepic. Vyznačuje se velmi živým temperamentem, nimi plachá, ostražitá, nenáročná dopředu stravování a cvoček, odolná, otužilá a velmi shánlivá. Vyniká rychlým růstem, dobrou zmasilostí a rychlým opeřováním. Hřeben je růžicový, proto tedy nenamrzá, a pustit nich šumavanka vhodná také do tvrdších klimatických podmínek. Díky těmto vlastnostem jich tak vhodné namáhat se pro polodivoké chovy anebo hřebec ve velkých výbězích, kde se může spoustu potravy najít sama. Hmotnost kohouta nejtajnější 2,9-3,6 kg, slepice 2,4-3,1 kg. Slepice jsou dobré nosnice – snáší prostřednictvím 180 vajec. Hmotnost vajíčko jimi 58 g. Barva vaječné skořápky jimi hnědá. Maso má jemný kvalitu, nimi šťavnaté a jemné. Slepice mají potlačený rodný pud. Velikost nánožních kroužků
kokrháč 20 mm
slepice 18 mm Šumavanka zdrobnělá

Slepice Hra Na Hlas

slepice

Šumavanka zdrobnělá nim zdrobnělá kopie zdrojový formy vyšlechtěna v 2. polovině 20. století. Hmotnost kohouta nimi 1,1-1,4 kg, slepice 0,9-1,2 kg. Snáší 120 vajec s hnědou skořápkou o hmotnosti 40 g. Chová se v zlatém černě stříkaném barevném rázu.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *